Goed slapen, hoe doe je dat eigenlijk?

Hoeveel uur slaap jij gemiddeld per nacht? En weet je dan ook hoeveel uur je minimaal nodig hebt, om goed te kunnen functioneren overdag?

Ik blijf slapen een soort magische gebeurtenis vinden. Je verliest het bewustzijn en wordt dan na een aantal uren, gewoon weer (vanzelf) wakker.

Het menselijk lichaam heeft slaap nodig, om ’s nachts te herstellen, te verwerken, te reparen en aan te vullen. Hoe bijzonder eigenlijk hè, dat dat allemaal gewoon vanzelf gebeurt.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het slapen. Daaruit blijkt dat niet het aantal uren dat je op bed ligt, maar de effectiviteit van je slaap, het allerbelangrijkste is, om uiteindelijk zo uitgerust mogelijk weer wakker te worden.

Je kent het vast wel, dat je soms wel 9 uur op je bed ligt, en slaapt, maar heel vaak tussendoor even wakker wordt. Je voelt je na die 9 uur niet echt uitgerust. En een andere keer, val je als een blok in slaap, slaap je 7 uur aan 1 stuk door, en voel je jezelf daarna volledig uitgerust.

Hoe zit dat nu? Ik leg het je in het kort graag uit.

Elk mens slaapt in een cyclus. Die cyclus bestaat uit een aantal soorten slaap. Gemiddeld duurt 1 cyclus ongeveer 90 minuten, en een gemiddeld persoon doorloopt 4 a 5 cycli per nacht.

Een cyclus gaat ongeveer als volgt:

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, of juist laten, om de effectiviteit van jouw nachtrust te bevorderen:

Je bent altijd welkom om een les mee te doen. Boek hier jouw proefles.

Wij zien je graag.

Liefs van Samenta – Sen Yoga