Yoga & Sporten

Waarom is yoga nou zo goed voor je, als je ook al aan sport doet? 

Als je sport, doe je immers al genoeg aan beweging, toch?

En na de training ervaar je ook ontspanning, net zoals dat het effect is van yoga…

En toch is die combinatie van sport & yoga, zo ontzettend goed voor je.

Als je mij wat beter kent, weet je denk ik, dat ik naast yoga ook heel graag sport. Ik doe van alles: hardlopen, bokstraining, bodypumpen en andere lessen in de sportschool. Ik ben er gek op, en heb ook echt het gevoel ‘het sporten nodig te hebben’, om mijn energie kwijt te kunnen en sterk en fit te blijven.
Ik vind de combinatie trainen en yoga doen heerlijk! En ik zal je uitleggen waarom. En ook waarom ik denk en vind, dat deze combi zo fijn werkt.

Wanneer je sport ben je bezig met je lijf. Meestal met de spieren in je lichaam. Je wordt sterker en bij de meeste sporten bouw je ook aan een goede conditie. En na het sporten, ervaar je vaak een gevoel van voldoening en ontspanning. Je hebt even lekker nergens aan gedacht, en soms ben je eventuele frustraties, of negatieve gedachten kwijt na een training.

Het verschil met het gevoel van ontspanning en rust, dat je na een yogales voelt, ervaar ik als volgt.

Bij het doen van yoga – welke vorm je ook kiest – ben je je volledig bewust van je lijf, van de bewegingen die je maakt, en …. Voel je precies waar jouw grens is. Je gaat deze niet over, maar je doet de houdingen meer vanuit het respect dat je hebt voor jezelf. 
Tijdens de meditaties en de ontspanningsoefeningen, is er tijd voor dat wat jij voelt, hoe jij je voelt en hoe het met jou gaat …. op dat moment. Zonder meteen te oordelen, voel jij jezelf. En daardoor voel je beter aan wat je nodig zou hebben. Je voelt dan bijvoorbeeld toch ineens een bepaalde spanning of weerstand in je lijf, die je los zou kunnen laten.

Verder ben je je bewust van jouw ademhaling. In veel yoga vormen, werk je nauw samen met het ritme van jouw adem, waardoor je vanzelf rustiger en dieper gaat ademen, met als gevolg meer rust in het denken, in jouw geest.

Deze kennis en vaardigheden, die je bij yoga op doet, kunnen jou super goed van waarde zijn tijdens het sporten!

De voordelen van yoga & sporten op een rij:

– Je voelt eerder jouw grens tijdens het sporten, zodat je die minder snel zal overschrijden, waardoor je gemakkelijker herstelt.

– Omdat je goed weet hoe je met je ademhaling je lichaam zo ontspannen mogelijk houdt, zal je dat tijdens het sporten ook toepassen, waardoor je je conditie sneller sterker maakt. En je kunt hierdoor bepaalde oefeningen zelfs langer volhouden, of je kunt ze bijvoorbeeld met meer gewicht uitoefenen. Puur omdat je bewust en diep blijft ademen.

Een kleine toelichting hierop is denk ik fijn: 

Wanneer iets zwaar wordt voor je lijf, ga je als vanzelf je adem inhouden/vasthouden. Dit zorgt ervoor, dat je gemakkelijker verzuurt, en het dus uiteindelijk eerder opgeeft. Goed & diep ademen tijdens het sporten, geeft je zoveel meer energie, kracht en conditie !!
 
– Tijdens de meeste sporten maak je je spieren klein en kort (omdat je dan krachtiger bent), terwijl je bij yoga er voor zorgt dat je de spieren in je lijf juist lekker lang maakt en stretcht. Dit zorgt ervoor, dat je minder spierpijn klachten ervaart, en dus eerder herstelt na een training.

Kortom: yoga & sport is echt een super combinatie!

Bij Sen Yoga kun je verschillende yogavormen uitproberen. Hiervoor hebben we een speciale rittenkaart ontwikkelt, de ‘3 uitprobeer lessen kaart’. Zonder verdere verplichtingen, kun je zelf 3 lessen uit het rooster kiezen om uit te proberen. De bijdrage voor deze kaart is maar € 14.95. Hiervoor koop je dus 3 lessen, en heb je 6 weken de tijd, om de lessen af te nemen.
En ervaring met yoga is niet nodig!
Hier lees je meer info over de kaart, en kun je deze ook aanschaffen:
https://senyoga.nl/3-uitprobeer-lessen/

En kom je er niet uit, welke les jou past? Lees dan hier, alle info over de lessen:
https://senyoga.nl/welke-yoga-les-past-bij-mij/

Wij zien je graag!
Liefs van Samenta